Jdi na obsah Jdi na menu
 


Polyneuropatie

Ráda bych se za sebe vyjádřila k polyneuropatii LPN1 u leonbergerů.

 

Od 1.1.2012  musí mít v KCHL každý chovný jedinec  (pes i fena) vyhodnocení testu na polyneuropatii LPN1. V databázi mohou být i potomci, kteří jsou negativní po rodičích. Podmínky k testu a více o polyneuropatii najdete na stránkách KCHL.

Dne 5.5.2012, bude na členské schůzi KCHL v Plasech u Plzně předložen návrh na další řešení této situace v polyneuropatii a sami členové si rozhodnou, zda v chovu chtějí :

Chovné jedince    jen LPN1 N/N

                               nebo D/N omezeně

                               nebo  N/N a D/N

a potomci po negativních rodičích    musí  

                                                       nebo     nemusí mít test LPN1

Každý máme určitě svůj názor na  to, zda připustit či nepřipustit jedince LPN1 D/N „přenašeče“ do chovu. I já. Dříve jsem byla pro, aby se jedinci LPN1 D/N do chovu zařazovali, aby se u nás nezúžila genetická základna, ale své stanovisko jsem přehodnotila a jsem přesvědčena, že bychom měli chovat jen na jedincích „ zdravých“ LPN1 N/N  . A proč ??

U nás je zatím velmi málo leonbergerů kteří jsou „přenašeči“,      (v KCHL je v databázi jedna chovná fena a jeden chovný pes), tak  proč  nemít v chovu jen „zdravé“ jedince LPN1 N/N 

U LPN1 je „výhodou“, že je to genetická vada, která je dědičná po obou rodičích, takže se v průběhu života nemůže změnit, vymizet, je to jako krevní skupina, kterou  máme na celý život stále stejnou. V  současné době je zde genetický test na LPN1, který jednoznačně určí, zda je jedinec LPN1 N/N „ zdravý“, LPN1 D/N „ „přenašeč“ nebo  LPN1 D/D “ nemocný“, tak proč toho nevyužít právě proto, aby se zmutovaný gen  z naší leonní populace velmi rychle odstranil ?? Samozřejmě na nemocných jedincích LPN1 D/D nikdo chovat nebude a ani se do chovu nesmí připustit.  

Jedná se tedy  o to, zda vyřadit či nevyřadit z chovu i jedince LPN1 D/N   „přenašeče“.

Sama za sebe říkám, že bych nikdy na feně LPN1 D/N nechovala a krycího psa LPN1 D/N bych si také nevybrala, i kdyby měli „ přenašeči“ zůstat v chovu. A nemyslím si, že v současné době vyřazením několika málo přenašečů z chovu, by tím měl být konec leonbergerů u nás, jak někteří říkají. Může se stát, že čas ukáže, že chov bez LPN1 D/N jedinců nebude možný, ale je snadné se k  takovému chovu opět vrátit. Navíc  jedinci  LPN1 D/N „přenašeči“, kteří jsou pro některé „vyjímečných kvalit“, mají určitě  sourozence, kteří  jsou LPN1 N/N „zdraví“, takže se genetická základna určitě nezúží.  Stále máme z čeho vybírat.

 

Moje stanovisko tedy zní : Jedince LPN1 D/N do chovu nepustit 

 současným chovným jedincům LPN D/N omezit chovnost na dva roky a to pro jeden vrh u fen nebo jedno krytí u psů.

 

Zda je moje rozhodnutí správné nebo ne, ukáže čas, ale v současné době jsem přesvědčena, že ano. Za svým názorem si stojím, nestydím se za něj a nenechám se zastrašovat narážkami některých osob s opačným názorem, protože každý máme právo na své svobodné rozhodnutí.

A jak to ve skutečnosti dopadne, si rozhodneme my všichni, na členské schůzi .

 

Dne 16.4.2012                                                       ing. Simona Stanková

                                                                            CHS President z Merboltic

---------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Dne 5.5.2012 se na členské schůzi KCHL v Plasech  odhlasovalo,  že se na dva roky přenašeči LPN1 D/N vyloučí z chovu.