Jdi na obsah Jdi na menu
 


Rádi bychom se Vám představili.....

 

 Obrazek

     Jsme taková normální rodinka, která ještě nedávno bydlela v paneláku v Děčíně a žila všední nudný život. Vše se úplně změnilo v roce 2002, kdy jsme si na jaře koupili "malý zahradní domeček" v Merbolticích. Říkám to s nadsázkou, neboť dům je obrovský (bývalá zemědělská usedlost) a velmi zanedbaný. Původně jsme opravdu chtěli jen zahrádku s altánkem, kde bychom trávili volné chvíle v létě, a kde bych měla svojí bylinkovou zahrádku, ale...   


Obrazek    Objevili jsme na prodej dům v Merbolticích. Dle obrázku na internetu se mi vůbec nelíbil (neměl okna v prvním patře, okolí celé zarostlé a zpustlé). Přesto jsme se rozjeli na objekt podívat.  Bylo opravdu psí počasí. Foukal vítr, místy mrholilo nebo sněžilo, ale už když jsme projížděli  obcí, tak nás místo uchvátilo. Malebné chaloupky po obou stranách potoka, upravené zahrádky, krásná příroda, všude kvetly bledule a sněženky, prostě nádhera. Dům byl opravdu ve špatném stavu, zbytečně moc veliký, ale rozprostřen na nejúžasnějším místě, jaké bych si mohla přát. I když jsem se k němu brodila po kotníky v bahně, už jsem věděla, že tady to bude naše. To ticho, rozlehlá zahrada, v okolí jen pastviny a louky, pozemkem tekl potůček a bylo zde malé kamenné jezírko. Prostě ráj na zemi. Řekla jsem si v duchu: "Čert vem dům, to pohádkové místo vše vynahradí, stejně jsem nadšenec, který pracuje celé dny na zahradě a domů se jde jen vyspat !!!"  Poté, co jsem nakoukla oknem dovnitř objektu a uviděla nádherné stropní klenby a vnikla do  chlívku, bylo rozhodnuto.

A TAK VŠE ZAČALO.....

p8170270.jpg

   Jak čas plynul, okolí domu jsme zvelebovali a rozrůstala se i moje vysněná kvetoucí zahrádka, ale stále jsme sem jezdili jen o víkendech, jako na chalupu. Děti rostly a stále více jsme uvažovali o tom, že opustíme  město, usídlíme se zde natrvalo a pořídíme si velkého psa a další domácí zvířata.  V roce 2004, téměř po patnácti letech, nás opustila moje první vlčí špicka Alfa z Vlčí samoty  a my stále více snili o leonbergerovi. Zpočátku padla myšlenka i kavkazského pasteveckého psa nebo šarplanince, ale dobrácká povaha leonka zvítězila. 

    Protože jsme ale stále bydleli v panelovém domě  a přestěhování na venkov plánovali až po prázdninách v roce 2007, kdy  půjde naše nejmladší dcera do první třídy, museli jsme si na štěňátko leonka ještě počkat. Mezitím jsem nastudovala všechnu možnou literaturu a v roce 2006 jsme se byli podívat  na leonky  na výstavu psů v Litoměřicích. Zde nám padla  do oka Agáta ze Strakonické vyhlídky. Byla to mohutná fena se širokou hlavou. Slovo dalo slovo a  s majiteli jsme se domluvili, že až budou mít štěňátka, jedna fenečka bude naše.

 

p1010010.jpg

    Čekali jsme rok, než se dne 30.3. 2007 v Bechlíně narodilo krásných 6 štěňátek,  a mezi nimi i naše vysněná fenka Adelaida. z Bechlína. Koncem května jsme si již chlupatou kuličku odvezli domů ( jestli se to dá říci o jedenácti kilovém drobečkovi  ) 

Myslím, že od té doby, co naší chlupatici máme, jsme  velice šťastní. Tak úžasnou povahu, lásku a oddanost jsem u jiného plemene ještě nepoznala. Více se o povaze leonbergera můžete dočíst ZDE

 

109.jpg

   Aby nebylo naší chlupatici smutno, o rok později, v červnu 2008, jsem si jela opět pro štěňátko, tentokráte fenku vlčího špice. Tohle krásné plemeno je prostě moje srdeční záležistost, která mne asi bude provázet po celý život. A tak nám  do naší rodiny přibyla další skvělá fenečka Issis Šumbarský pramen  , prostě "Sisinka".

 

Více se o povaze vlčího špice můžete dočíst ZDE

 

    Jejikož místa okolo našeho domečku máme opravdu hodně, k psím dámám přibylo postupně několik domácích zvířátek . Máme pár oveček, vietnamská prasátka, králíčky i slepičky,  několik koček a pískomily. 

beran-oskar-a-roza.jpgprasici-pat-a-mat-2011.jpg

kralice-belka.jpg

 

    Ke konci roku 2009 jsme svojí psí smečku rozšířili i o adoptovanou fenku vlčího špice  Hexy Palumar 

p7180226.jpg

 

  V té době jí bylo 7 let a umřela jí panička. Výborně zapadla mezi naše dvě    fenky a je to velmi usměvavá a živá psí dáma. 

 Od roku 2015 máme v naší CHS tři vlčí špicky a dvě  leonbergřice . Veškeré informace o nich najdete v rubrice NAŠE FENY. Občas máme štěňátka a jezdíme na výstavy . Jak to bude dál a zda se naše smečka rozšíří o dalšího člena, se časem uvidí. Ale už dnes vím, že jsem si vybrala dvě nejúžasnější plemena, která jsem si přála.

 

p3250028.jpg

zleva:  Hexy Palumar + Adelaida z Bechlína + Berenica Bella z Penzionu Axa + Debora z Břekové aleje + Issis Šumbarský pramen

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

pa070214.jpg

Nyní Vám podám trochu informací o obci, v které bydlíme.


Obrazek

 

 

 

 

 

 

 

Obec Merboltice se nachází v Ústeckém kraji,  okrese Děčín. Leží ve středu okolních měst  Děčína, Ústí nad Labem a České Lípy. Do všech měst je to od nás přibližně 20 km.  Původní zmínka pochází již z roku 1352. Obec se rozkládá po obou stranách  Merboltického pstruhového potoka, v malebném údolí, po obou stranách silnice, v délce 4 km, vedoucí od Starého Šachova do Verneřic.

 

sam_3106.jpgsam_3121.jpg

     Jižní stranu obce chrání Strážný vrch (601 m.n.m.), na němž stojí nově postavená rozhledna (18.11.2006), která nahradila původní, spadlou v roce 1963. V současné době je rozhledna hojně navštěvovaná turisty. Na úřadě v obci je možno zakoupit turistické známky.Výhled z tohoto místa je opravdu úchvatný. Ze severu obec chrání kopec Kamenec (519m.n.m.), na jehož vrcholu se nachází rezervace Kamenná hůrka.  

 

 

 

 

      Obec leží v centru oblasti tzv. severočeského  roubeného domu a od  1. 1. 2005  byla prohlášena  památkovou zónou. Mezi nejzajímavější památky patří Středověká zvonice kostela sv. Kateřiny. Kostel byl bohužel roku 1975 zbořen, ale zvonice se zachovala, v roce 2004 byla renovována a dnes slouží k příležitostným bohoslužbám, tradičně  ke cti sv. Kateřiny Alexandrijské.

p9230032.jpg

 V obci je v současné době okolo 170  trvale hlášených osob, ale díky chalupářům se v letní sezóně jejich počet zvýší až na 500 i více. 

 p9230035.jpg 

    Pořádají se zde různé akce a soutěže. Jmenujme třeba Masopust, Krátký film ve dlouhé vesnici, Merboltstock, Den otevřených podstávkových domů, Dětský den, fotbal atd. Z  každoročních soutěží byla oblíbená i Merboltická  buchta  nebo Kvetoucí Merboltice , kdy starosta/tka obce vyhodnocuje nejhezčí rozkvetlou zahrádku a upravené okolí domu. V roce 2008 a 2010 se  štěstí usmálo i  na nás a podařilo se nám zvítězit.  Obě dvě soutěže byly bohužel se zvolením nového starosty  obce v roce 2011 zrušeny. 

kvetouc_-merboltice-2010.jpg  

  Fotogalerie ze života v obci Merboltice najdete na RAJČETI  ZDE

 Oficíální stránky Obce Merboltice najdete ZDE

Více zajímavých informací o Merbolticích se dočtete i na stránkách bývalé starostky "Obec Merboltice a já"   ZDE

 

 

 ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

 

 

Určitě se hodně z Vás ptá,  proč se naše chovatelská stanice jmenuje zrovna  

"President z Merboltic" ??    

p3040469.jpg

Můj první pes byla vlčí špicka Alfa z Vlčí samoty, kterou jsem si pořídila v roce 1990. 

A protože mne toto plemeno uchvátilo, rozhodla jsem se pro další odchov. Založila jsem chovatelskou stanici "z Vlčí Karloviny". Název se odvíjel od minulého bydliště a názvu plemene.  V roce 1994 jsem odchovala svůj historicky první vrh vlčích špiců. Bohužel žádný potomek do chovu nešel. Alfička mne v roce 2004 opustila...  

Poté jsem delší dobu štěňátka neměla. Se změnou na mezinárodně chráněný název CHS, jsme s mužem přemýšleli, jaké jméno zvolit, které by nás nejlépe vystihovalo. A protože jsme si v roce 2007 pořídili leonbergřici a o rok později další vlčí špicku, museli jsme vymyslet název pro obě plemena, který bude "univerzální".  Jelikož je muž vášnivý tramp a je doživotním presidentem Trampského státu "Zběsilí důchodci", spojili jsme z recese pojmenování jeho funkce s názvem naší obce  .

   Název "President z Merboltic" nám byl schválen, a  tak jsme  od roku 2008 byli pod tímto jménem zaneseny na základě uznání FCI do registru CHS v ČR.

O dva roky později, v roce 2010, byl v naší CHS odchován první vrh leonbergerů.  O rok později opět vlčích špiců.  Od té doby jsme oběma plemenům věrní.  Zda-li časem přibude i jiné, uvidíme....  

Je to neuvěřitelné, ale v roce 2014 uplynulo už 20 let od narození prvního vlčího špice v naší první CHS a zároveň  jsem si připomněla 10 let od úmrtí zakladatelky chovu vlčích špiců  "Alfičky".

Přehled všech dalších vrhů můžete sledovat v rubrice ODCHOVY.  Rubrika je pravidelně aktualizována. 

 

chovatelsk_-stanice.jpg

   aktualizace stránek byla provedena dne 28.6.2015

 

Náhledy fotografií ze složky Vlčí špic, láska na celý život