Jdi na obsah Jdi na menu
 


Mokvající dermatitida /zápar/

Chtěla bych se s Vámi podělit o mé poznatky s touto nemocí.Přesná příčina této nemoci je nejasná  a na její propuknutí má asi vliv více faktorů.Nejdříve se na kůži objeví malinkatý stroupek, který je v tak husté srsti, jako má leonbegrer (hlavně v zimě) opravdu těžké najít.Stroupek poté odpadne a objeví se malé hnisavé ložisko, které když včas neobjevíme, tak se během pár dní masivně rozroste a během 2 týdnů už může mít velikosti dlaně. Na místě zánětu odpadnou chlupy, rána mokvá a vytéká z ní hnis. 

Poprvé se objevila u mé leonbergří slečny Adélky mokvající dermatitida, když jí bylo 9 měsíců , byla po prvním hárání. V té době se začala  více drbat za krkem a vykusovat si stehna. Celou jsem jí prohlédla, jestli nemá blechy, klíšťata nebo jiné cizopasníky, ale nic jsem nenašla. Přesto sem ji koupila nový protiparazitální obojek a častěji ji vyčesávala, ale drbala se více a více. 

 

Vše propuklo až za pár týdnů....

 

 ObrazekProcházeli jsem kolem statku, kde zrovna vyváděli kobylu na pastvu. Adélka se s ní běžela hned skamarádit,jenže si jí stoupla za zadek a stalo se jí to osudné. Kobyla vykopla a zasáhla jí do levého zadního stehna. Měla to naštěstí v místě kopnutí jen špinavé od hnoje.Doma jsem jí místo omyla,jenže loni byla zima bez sněhu, jen lilo a všude jen bahno, bahno a bahno. Naše Adélka byla stále špinavá a ani přes noc nestačila pořádně oschnout, protože spí v chodbě na kavalci, kde se netopí. Zřejmě se jí zapařila kůže pod věčně vlhkými chlupy a při česání jsem jí objevila na stehně v místě kopnutí červený mokvající flíček, velký asi pětikoruny. Neměla jsem s tím žádnou zkušenost, tak jsem myslela, že je to hnisající zhmožděnina od kopnutí a namazala místo fialkou. Jenže druhý den jsem objevila to samé ložisko i za krkem (tam kopnutá nebyla). Bylo mi to divné.Stav se horšil před očima. Z rány vytékal hnis a rozlézalo se to každým dnem.Po týdnu byla rána už velká jak jak dlaň a v místě mokvání vypadly chlupy.Na stehně se to tak nerozlézalo jako na krku. Malý začínající stroupek jsem objevila i na temeni hlavy. Byla jsem z toho dost vyděšená. Šly jsme tedy k vetináři.Ten určil diagnózu "MOKVAJÍCÍ  DERMATITIDA" . Ostříhal Adélce všechny chlupy v okolí rány, aby byl k ráně lepší přístup vzduchu a chlupy jí nedráždily.Dal nám i antibiotika, protože se stav stále horšil a na potírání žlutou vodičku PRURIVET. 3x denně jsem jí bolavé místo potírala, aby se rána vysušovala. Obrat k lepšímu naslal pomalu až za 14 dní. Místo konečně zasychalo, až bylo úplně suché, ale holé bez chlupů. Na holém místě se objevil černý pigment. Rána se léčila měsíc a chlupy do původní délky dorostly až po 4 měsících.

Sháněla jsem poté poznatky i u jiných chovatelů. Prý se tomu říká obecně "zápar". Objevuje se to hlavně na krku, lících, pod učima, stehnech i břiše. Nejčastěji se prý objevuje v létě, kdy se psi koupou a kůže pod chlupy se zapaří. Ale i v zimě, když dovádí ve sněhu.Také to může být i reakce na vnější cizopasníky, když se pes nadměrně drbe v důsledku cizopasníků nebo línání, až si vydrápe boláky a dostane se mu potom do rány infekce. Někdo tvrdí, že i alergie na krmivo může způsobit dermatitidu. Též nečesaný zplstnatělý pes je více vystaven možnosti propusknutí této nemoci, protože kůže pod neudržovanou srstí špatně dýchá.

Poradkyně chovu leonbergerů mi poradila, ať si koupím BETADINE (dezinfekční roztok) a jakmile objevím v srsti malý stroupek, tak ať hned místo několikrát denně potírám, aby se vysušilo. Poté ho mám zase promastit TETRA-DELTA (používá se na popraskané struky kojících fen). Opravdu se mi rada osvědčila, neboť letos v létě jsem u Adélky počínající dermatitidu opět objevila při pročesávání. Tentokrát asi jako důsledek  mokré srsti  denním brouzdáním potokem. Okamžitě jsem začala desinfikovat Betadine a už po týdnu se rána vysušila, po 14-ti dnech strup ustoupil aniž by vypadly chlupy.  

Závěrem mohu říci, že u mé fenky mokvající dermatitida zřejmě vzniká zapařením kůže pod mokrými chlupy a následné infekce. Ale udržte leonbergera v suchu, když Vám u domu teče potůček, to je takřka nemožné.Vyřešili jsme to instalováním topení do chodby, kde Adélka spí.Místnost se jen temperuje, ale stačí na to, aby jí do rána stačily oschnout chlupy. Uvidíme, jestli budeme úspěšní......

Budu velmi vděčná i za Vaše rady,poznatky a zkušenosti. Předem děkuji.

                                                                             /11.11.2008 Simona Stanková/

 

 

ecard_8021a7e44f34541faab95636a5e6f0d3.jpg

Ke článku "Mokvající dermatidida " se po čase vracím, protože jsem zjistila ,že toto onemocnění některé leonky dost trápí a získala jsem  další zkušenosti, jak s nemocí včas bojovat. Noví majitelé mají velmi málo poznatků s tímto onemocněním a často zjistí, že nemoc propukla, až když už je pozdě. Nejvíce jsou postiženi leonci  na jaře. Psi začínají línat, majitelé podcení vyčesávání vylínalé srsti, začíná i výskyt cizopasníků (blechy).  Zjistila jsem, že  dermatitidu vyvolá i bleší kousnutí, ale většinou více okolností dohromady.  Na jaře je srst po zimě hustá (s podsadou),je také častěji špinavá a vlhká ( pes leží venku  na dešti, je bahno, brouzdá vodou..) a  s odumřelými chlupy (líná), takže se  kůže hůře provzdušňuje , do toho pár blech a dermatitida se rozjede závratnou  rychlostí.

Bleší kousnutí svědí, protože blecha do rány při sání vypouští sekret, který obsahuje antigeny, na které  bývá pes alergický. Pes se začne olizovat, drbat, škrábat a dostane do ranky druhotnou infekci ze špinavé packy. V husté mokré srsti tak může vzniknout zánět. Zánět kůže začíná jako malé, svědivé zarudlé pupínky v místě blešího kousnutí. Při neléčení se velice rychle rozlézá. Dermatitida  má typickou lokalizaci v hřbetní bedrokřížové oblasti, ale léze jsou patrné i v oblasti stehen, břicha, slabinách a také na krku, předloktí a při kořeni ucha.  Kůže zarudne, nastane zánět  a poté částečná nebo úplná alopecie  (vypadávání chlupů).  Dlouhodobé trvání nemoci vede k  rohovatění pokožky, jejímu hrubnutí a k pigmentaci (zvýšenému množství barviva ve tkáni).  

Alergie na bleší kousnutí bývá stresující pro zvíře i pro majitele. Nejefektivnější cesta k prevenci alergie je tedy ochránit zvíře před napadením blechami. Jako ochrana proti parazitům se mi velice osvědčil antiparazitální obojek Killtix. Působí 7-8. měsíců a dávám ho i na zimní období v září, aby pokryl i jarní invazi blech. Při zašpinění se dá umýt vodou a mýdlem, vydrbat kartáčkem a po osušení a napružení se opět aktivuje. Na jaře sundám antiparazitální obojek a jako první volbu odblešení použiji spot-on, který působí 4.-6. týdnů.  Polovinu spotu dám za krk a zbytek ke kořeni ocasu (leonek je velký a dlouhý pes) . Způsob jeho podávání by měl být uskutečněn podle druhu zvířete, jeho věku, hmotnosti a velikosti invaze . Jen nesmíte spot-on dát psovi, který již má dermatitidu a mokvající rány ,kůže musí být neporušená .Za měsíc poté, dám  opět antiparazitální obojek a většinou vydrží na celé léto. Pro okamžitou pomoc proti parazitům i pro kočky, se je velmi dobrý i pudr Bolfo. 

Kožní záněty  vyžadují dlouhodobou a často intenzívní veterinární péči, důležitá je tedy prevence a je třeba i důkladná sanace prostředí, ve kterém pes žije  (kotce, bouda, chodba, pelíšek,deka...)  včetně ostatních domácích zvířat  (kočky). 

Dalším důležitým opatřením proti dermatitidě je pravidelné vyčesávání odumřelých chlupů ( hlavně v období línání ). Často prohmatáváme kůži a jakmile se objeví malý stroupek, hned ho musíme léčit. 

Je dobré udržovat srst suchou. Vím, že je to u leonka nemožné, ale když nám leonek skočí do vody nebo zmokne ( hlavně v chladném období) je třeba, aby mohl co nejdřívě oschnout (nenechat ho neosušeného ve vlhké, studené chodbě nebo venku).

 

Jak na to, když dermatitida začíná ??? 

Stroupek nejdřívě vysušíme a vydesinfikujeme BETADINE. Opravdu důkladně, i okolí stroupku. Klidně nakapat přímo na kůži nebo na tampón. Dalším krokem je léčba PRURIVETEM  (žlutá vodička), koupíte u veterináře, není na recept. 3-4x denně přípravek na postižené místo nakapat a promnout. Nechat být, ničím nezakrývat, kůže musí dýchat.  Přípravek je lihový i mastný, takže desinfikuje i promastí a za 2-3 dny lehce vyčešete stroupky a postižené místo přestane mokvat. Když budete důslední, během 1-2 týdnů se místo začne hojit, aniž by vypadaly chlupy. Musíte ale dermatitidu opravdu včas zachytit. Pokud je místo infikováno a stále mokvá, osvědčil se mi i framykoinový zásyp (sypala jsem na ranku večer), jsou to ale antibiotika, takže pouze na recept. 

Když zachytíme dermatitidu v počátečním stavu, netvoří se alopecie a nemusíte ani chlupy v místě vystříhat, pouze trochu prořídnou . Ale pokud je zánět již v pokročilém stavu, většinou pomůže již jen veterinář, který nasadí antibiotika a musí se mokvající ložiško i celé okolí vystříhat. Srst na vypadaných a vyholených místech bohužel dorůstá 3-4 měsíce. Jinak upozorňuji, že onemocnění není infekční a nemůže se přenést na jiné psy nebo ostatní domácí zvířata. Pejska nemusíte izolovat, pouze strupatá nebo holá místa v srsti nevypadají zrovna esteticky a občas sklidíte od ostatních chovatelů nepříjemné pohledy. Ale nemusíte se za to stydět, stát se to může každému a některý leonek na dermatitidu trpí více, některý vůbec. Přeji hodně štěstí.  

Doufám, že vám moje rady pomohou, máte-li někdo další, které se více osvědčily, piště prosím do komentářů. Budu ráda.

Předem děkuji za leonky.

2.4.2011 S. S

  

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Irena - Labík

Zrovna to léčím u našeho skoro ročního labradora, přišla jsem na to téměř hned ale i tak máme antibiotika, čistíme dezinfekčním šamponem a po jednom dni to vypadá mnohem líp. Taky měl napřed jen stroupek ale nemám s tím zkušenosti až teď poprvé. Doufám že bude brzy fit.

Irena - Labík

Zrovna to léčím u našeho skoro ročního labradora, přišla jsem na to téměř hned ale i tak máme antibiotika, čistíme dezinfekčním šamponem a po jednom dni to vypadá mnohem líp. Taky měl napřed jen stroupek ale nemám s tím zkušenosti až teď poprvé. Doufám že bude brzy fit.

Magda - Re: Re: Dermatitida

Děkuji moc

Magda - Re: Re: Dermatitida

Děkuji moc

Magda - Dermatitida

Dobrý den,
u nás to samé s leonkem. Každý den češu a stejně dermatitida. Zachytim zavčas a používám novikov vodičku. Během týdne je pokoj. Teď řeším ocas a to je zima. Přitom pořád suším a to ještě mame hafana v baráku.

CHS President z Merboltic - Re: Dermatitida

Dobrý den, paní Magdo.
Někteří leonci bohužel na zápary hodně trpí. Ale pokud už víte, jak včas dermatitidu podchytit, je to skvělé. Zabráníte tak rychlému rozšíření. Přeji hodně štěstí .

Katka - Persky chrt

Dobry den, konecne jsem se docetla co to te moji fenecce je. Bolaky se objevily po harani a pred 14 dny uz zacaly rust po celem tele opet chlupy a zbyvaly posledni dva, tri bolaky na krku, behem par dni ted mame obrovskou mokvajici ranu na hlave vetsi nez dlan a protoze zijeme v Jizni Americe, mame ted vrchol leta a teploty pres 30 stupnu navic obrovska vlhkost, takze zitra nasadime antibiotika a pokusim se zde najit podobne pripravky, ktere jste popsala vyse. Dekuji moc za clanek a dame vedet, az se zase vylecime.

Lucie Matušincová - Prosím o pomoc

Dobrý den, potřebovala bych od Vás poradit. Vypadá to , že s touhle nemocí již máte nějaké zkušenosti. S našim pejskem, jsme byli na veterině několikrát, od února léčíme pořád nějaké problémy s kůží, nejdříve se jednalo o to, že ho slabě pokousal pes,ovšem očkovaný a udržovaný, a poté se mu začaly objevovat různé puchýřky, vypadávat chlupy atd...to jsme vyléčili a já jsem si všimla, že má nějaké červené vyrážky, skoro až exémy na břichu, byli jsme s tím u lékaře a ten řekl, že je pes alergický na bleší kousnutí, lékař mu dal nějakou vodičku za krk a řekl, že bude určitou dobu působit, přičemž ještě ten den se pes začal i škrábat, pravidelně ho ostříhám, koupu antibakteriálním šampónem, čím dál častěji, ale vždy se mu to rozmočí. Chodíme k lékaři, kde nám vždy předepíše nějaké antibiotika, mastičku nebo olejíček, všechny vždy trochu pomůže,ale nikdo nevyléčí kompletně, při čemž pes měl i ochranný krunýř,aby si postižené místo nedráždil. Pes je starší, má okolo 13 let, střední výšky, oříšek. Napadlo mě ještě jestli nebylo na místo ho zrovna nechat odčervit, protože se bojím, že má v sobě nějakého parazita. Průběh nemoci je asi takový, že vznikne místečko, kde se pes kouše, to zčervená, pořád si to kouše a najednou to je až do masa s tím, že je na povrchu žlutý hnis,který si ale pes slíže, nevím co mám dělat, protože mu už nic nepomáhá. Lékař nám řekl, že díky tomu, že je poměrně starý, tak mu selhávají hormony, což může být i podstatou. Ještě bych dodala, že psovi se objevily černé pigmentové skrvny na břiše o kterých mi doktor tvrdil, že nejsou škodlivé, že je to v pořádku,ale může je taky potírat olejíčkem. Když to mám všechno shrnou, chtěla bych se Vás zeptat, co mám psovi dát, aby se mu to konečně uzdravilo, aby se netrápil, a nemusela bych platit co 14 dní několik set korun u veterináře. Pro jeho zdraví investuji hodně,ale ať už to konečně zabere. Zoufale prosím o pomoc a předem děkuji za odpovědi.

CHS President z Merboltic - Re: Prosím o pomoc

Dobrý den, paní Matušincová. Já Vám bohužel neporadím, jak vyléčit vašeho pejska. Může mít opravdu i jiné zdravotní problémy, které mají příčinu jeho kožních projevů. Pokud si pejsek rány vylízává a kouše, dostává do nich infekci a rána se prostě nehojí, v tom má veterinář pravdu. Musíte tomu zabránit. Rozhodně pejska nekoupejte, pokud mu rány mokvají. Raději mu kupte antiparazitální obojek. Musíte ho udržovat v suchu. Ranky dezinfikujte několikrát denně Betadine. Mně se osvědčil i Clorexyderm (spot gel). z ATB na ranky je dobrý buď Framykoin zásyp nebo hodně majitelů chválí spray Pederipra. Zabírá okamžitě. Koupíte u veta. Pokud je to opravdu alergie z blešího kousnutí, musíte vyprat i jeho pelíšek a vystříkat celou místnost kde pejsek pobývá. Jinak se stále bude pejsek škrábat a roznese si infekci zase dál a dál. Černé skvrny se udělají v místě vypadnutí chlupů, to je normální. Kůže reaguje takto na světlo. Odčervit psa stačí 2x ročně.

Berta - Děkuji

Děkuji za článek, moc mi pomohl v tom, že vím, že nejsem jediná, komu se to děje. Mám Al. malamuta a každoročně nacházíme ložiska. Ještě mohu přidat, že skvěle pomáhá nálev z heřmánku a řepíku v kombinaci s antibiotikama. Kůži zklidní a mizí rychleji zarudnutí. Namočenou gázu přikládáme na postižená místa a sekret tím vymýváme. Pak podrbeme ručnínčkem a naneseme mastičku. Taktéž si pohráváme s myšlenkou, že psa na sprosťáka vezmeme mašinkou. Je to každoroční boj.

CHS President z Merboltic - Re: Děkuji

Děkuji Berto i za vaše poznatky s mokvající dermatitidou a jsem ráda, že článek pomohl. Máte pravdu, je to každoroční boj.

pretty-psi.mysteria.cz - dermatitida

Zdravím, měla jsem stejný problém se svým CHP, opravdu to bylo ze zapařené srsti, vyzkoušeli jsem snad opravdu všechno a mohu potvrdit, že nejlépe pomáha betadine nebo genicianova violoť, naprosto skvělý byl přípravek ve spreji AUREOMICIN, byla to směs ATB a geniciánky, bohužel už se nevyrabí a pod tímto názvem je sprej jiný a ten už nefunguje

Andy - Re: dermatitida

Děkuji za super článek,marně jsem si lámala hlavu co zjara a na podzim trápí našeho Arga německého boxera a díky vám už to vím,vždy nám pomáhá Prurivet

Lucie Křížová - zápařenina

Dobrý den, tyto stránky jsem objevila náhodou, když jsem hledala něco o popisovaných problémech kůže.
Mám fenu Velkého švýcar.salašnic.psa a v červnu (ten den bylo dusno a parno),když jsme se chystaly na výstavu jsem jí vykoupala pod vlažnou vodou s klasickým šamponem pro psy.Druhý den jsem na zádech objevila bouli jak dlaň....... a co následovalo jistě už víte. Na řadu přišel holicí strojek a Betadin.Feně vyholený čtverec zcela ještě nezarostl a díky tomu jsme letos vynechaly spoustu výstav. Je to už 5 měsíců - fenku jsem od té doby nekoupala a jiný problém už nenastal.
Tak prosím o radu. Potřebuji feňulu vykoupat a já se děsím toho co by mohlo nastat. Jak mám postupovat a mohu použít klasický šampon na psy nabo si mám sehnat nějaký speciální.
Děkuji CHS z Jankovského dvora

CHS President z Merboltic - Re: zápařenina

Děkuji Lucie velmi za Váš příspěvek, jsem moc ráda, že má článek tolik ohlasů. Pokud budete chtít odpovědět více, napiště mi prosím na soukromý e-mail: jhstanko@gmail.com. Pokud vím, tak není problém ve druhu šampónu, kterým pejska vykoupete, ale daleko větší problém je, pokud mu zůtane do druhého dne po mytí podsada vlhká, zapaří se. Musíte ho po vykoupání co nejrychleji a důkladně vysušit, nejlépe fénem, jinak nastane tento problém. Často se zapařena vyskytuje u dlouhosrstých psů, kteří milují koupání , skáčí do každého potoka či ryblíčku a nestačí důkladně oschnout. Někdy je lepší použít suchý šampon, časté koupání se nedoporučuje. Já koupu fenu jen párkrát do roka. Většinou před výstavou postačí důkladné vyčesání srsti.
Zdraví S. Stanková

Pavlína - Re: zápařenina

Máme fenku BSP, také měla na zádech dle mého zapařenou srst, na veterině nám dali šampon Peroxyderm, ostříhali jsme ji, koupali jsme několik dní, pak to přešlo, ale od té doby, jakmile se zapaří, se jí to občas udělá, ted jsem zjistila, že má malý stroupek na hlavě. Zítra musím koupit nějaký přípravek. Také jsem to po vykoupání a oschnutí zasypávala dětským pudrem Aviril.........

Marie Marková CHS od Bucharky - zápařenina

Dobrý den,s tímto nemilým onemocněním jsem se setkala již několikrát.Nejhorší zapařeninu měl vloni v květnu Monty.Nástup byl tak rychlý a masivní.V pátek malá skvrnka velikosti pětikoruny,v sobotu již byla velká jako dlaň.Navíc na velice špatném místě,na tváři,již navíc překrývalo ucho.Sekret tekl proudem,Monty již v neděli měl horečku a bolestí napadal na přední nohu.Rána se začala hojit až po třech nedělích,od zazátku byla použita betadina,antibiotika,léky proti bolesti (Monty bolestí vubec nespal) a odvar z dubové kůry.Srst slezla z celého ucha,celou tvář musel mít oholenou,přišel i o svou nádhernou hřívu.Navíc počasí bylo také nepříznivé ,bylo dost vlhko a to k léčení také nepřispívá,spíše věc ještě zhoršuje.Dříve jsem používala Prurivet ,ten měl okamžitý učinek a mokvavý flek ryćhle zaschl.Dnes se již nevyrábí a jedinou pomocí je zatím betadine a zkušenosti ostatních.

Simona Stanková - Re: zápařenina

Zdravím, paní Marie a děkuji za pěkný příspěvěk. Je vidět, že leonky tato nemoc dost trápí a mívá bleskový průběh. Je třeba, aby se o tom dozvědělo co nejvíce chovatelů. Čím dříve se zasáhne, tím je mírnější průběh a dá se tomu i předejít. U našeho veterináře Prurivet ještě mají, mám ho preventivně stále doma, je opravdu velmi dobrý. Nechci to zakřiknout, ale zatím nás už druhý rok dermatitida nepřekvapila. Snažím se tomu předcházet. Jsem přesvědčená, že první impuls dají blechy, línání a vlhká odumřelá srst. Přeji zdárný boj.
CHS President z Merboltic

Petra Macejková - Re: zápařenina

Mám také zkušenosti s tímto hot spotem. Mám devítiletého zlatého retrívra a kožní problémy začal mít před 5ti lety. Jediná věc, která opravdu funguje je vyholit postižená krvavá místa a mazat Prurivetem, který se stále vyrábí, alespoň jsem ho před 3 týdny kupovala. Jak tady píšou ostatní, ani veterináři konkrétně přesně nevědí co to způsobuje, jsou různé verze, z trávy, z klíšťat, z blech. Tady mají výhodu pejskové, co mají krátkou srst, teda myslím si, že je to lepší, protože když namoknou, tak uschno a srst se jim nezapařuje. Ale jak má pejsek huňatou srst a namokne, zapaří se a začne ho to svědit, začne se drábat a kousat a mokvající rána je na světě :-(.
Já jsem vypozorovala u toho svého, že většinou to je právě v tomto období na podzim, kdy je vlhko a prší. Pes namokne a začne se škrábat. Proto se snažím, když začně pršet dát ho domů, aby nenamokl. Ale v létě když namokne a je teplo, tak uschne a mokvající skrvny se mu nedělají.
Když se mu rány zahojí, což s tím Prurivetem opravdu funguje, ale trvá to tak 1-2 týdny, tak pak má úplně hnědou kůži :-(, ale je to místo vyléčené.
Srst mu vždycky naroste nová, sice to trvá tak 2 měsíce, ale hlavní je, že se vyléčí.



Jindra Došková - Mokrá dermatitida

Dostala jsem se náhodou na tyto stránky, když jsem hledala něco více o tomto "problému" pejsků. Máme "útulkového" hodňoučkého bulmastifa a na jaře se mu pod uchem objevila mokvající skvrna. Veterinářka poradila odvar z řepíku -3x denně opatrně precizně vyčistit i stroupky a poté aplikovat antibiotické mléko Cortizeme - ten místo zklidní a pejsek nemá chuť místo drbat. Do 14ti dnů bylo místo zahojené, chlupy dorostly postupně. S Prurivetem mám výborné zkušenosti při léčbě alergie na packách / měli jsme dva pittbuly a na jaře měli na pacičkách boláky/. Odbočila jsem, vzpomínám na ně s láskou, dožili se krásných 12ti a 15ti let.
Děkuji za radu a snad jsem i já trochu radou přispěla.